10 x twijfels? Check dan dit!

We blijven het zeggen; kraamzorg is een prachtig vak. Het mooiste, vinden we bij KraamZus. Toch is het goed om ook even te bedenken of werken in de kraamzorg op dit moment goed past in jouw leven. Lees dit en je weet het antwoord!

1. Soms loopt een zorg anders

Werken als kraamzus heeft invloed op je gezinsleven. Staat je gezin achter je beslissing? Als je nog kleine kinderen hebt is het wel zo handig om een flexibele oppas te regelen.

Soms maak je ook verdrietige situaties mee; zoals rouw en verlies in het kraambed. Ook kun je te maken krijgen met kindermishandeling, drugs, alcoholgebruik etc. Als je van tevoren al weet dat je moeite hebt om dit soort problemen los te laten, dan is werken in de kraamzorg minder geschikt voor jou.

2. Je stemt de zorg af op het gezin

Aan het begin van de kraamweek check je de wederzijdse verwachtingen. Je stemt de zorg af op de wensen van het gezin. Je kunt onderhandelen over de mogelijkheden, binnen de uren dat je bij het gezin bent. Je kunt je grenzen aangeven en de zorg evalueren. Communicatieve skills zijn daarbij wel handig! Ben je een gesloten type, voel jij je onzeker en durf jij je eigen functioneren niet te bespreken? Dan is werken als kraamzus wel moeilijk.

3. Je wilt op tijd thuis zijn voor de kinderen

Als je zelf een gezin hebt met jonge kinderen, is het belangrijk dat je een flexibele oppas hebt. Ook je partner en kinderen moeten jouw werk als kraamzus voor 100% steunen. Je weet niet altijd hoe het loopt. Misschien heb je afgesproken om 14:00 uur naar huis te gaan, maar verandert de situatie en kun je pas later naar huis. Dan is het praktisch dat de oppas je kinderen van school kan halen. Is werken bij KraamZus echt jouw droombaan? Dan maken we er maatwerk van. Met bijvoorbeeld een mamacontract kun je je werk als kraamzus en een gezin beter combineren.

4. Hello sunshine! Mag ik vrij vandaag?

Als je aan het werk bent, kun je niet zomaar een vakantiedag opnemen. We geven het liefst 1 op 1 zorg. Dat betekent geen wisselingen tijdens de kraamweek. Vakanties vraag je ruim vooraf aan en worden ingepland. In een rustige periode kun je in overleg met planning en regiomanager wel een vrije dag opnemen.

5. Vakantie en summervibes

Baby’s laten zich niet plannen, maar vakanties wel! Je wensen voor de zomervakantie geef je in december al door. Een reisje zoeken kun je dan wel alvast, maar wacht even met boeken tot je akkoord hebt van je regiomanager. Vooral voor de zomerse schoolvakantie zijn er veel aanvragen. Misschien krijg je niet altijd de dagen die je hebt aangevraagd. Maar: in overleg is er veel mogelijk bij KraamZus en flexibiliteit komt van twee kanten.

6. Contractmogelijkheden

In de kraamzorg is het lastig om fulltime te werken. Dit heeft te maken met het aantal zorguren in één kraamweek. In 8 dagen wordt gemiddeld 40 – 44 uur gewerkt. Parttime werken bij KraamZus kan heel goed. We kijken naar jouw wensen en onze mogelijkheden. Maatwerk is mogelijk. Samen komen we er vast uit!

7. Home sweet home

Een auto en rijbewijs zijn een voorwaarde voor het werk als kraamzus. We proberen je natuurlijk wel in een gezin zo dicht mogelijk bij je woonplaats te plannen. Helaas lukt dat niet altijd. In die situaties kan het voorkomen dat je per dag 1,5 uur (heen en terug) onderweg bent. Je kan ook ’s avonds of ’s nachts worden opgeroepen, weer of geen weer. Ben je bang om in het donker te rijden, in je eentje op pad te gaan of ben je nachtblind? Dan is KraamZus niet de juiste keuze voor jou.

8. Je wilt structuur

Bij KraamZus wordt er flexibiliteit van je verwacht. Je werkt ook in de weekenden en kan ‘s avonds en ‘s nachts worden opgeroepen voor een bevalling. Je weet nooit precies wanneer je aan het werk gaat. Maar: er is maatwerk mogelijk. Met een mamacontract, rooster of duobaan worden je uren iets concreter.

9. Op wacht staan hoort bij de kraamzorg

Op wacht staan betekent dat je ingezet kan worden voor een bevalling of een zorg. Het lukt niet altijd om je direct op je eerste wachtdag in te zetten. Als je die onzeker lastig vindt, dan moet je afwegen of KraamZus goed bij je past.

10. In een kraamgezin is het altijd rozengeur en maneschijn

Niets is minder waar. Bij KraamZus werk je in verschillende gezinnen. In het ene gezin hanteren ze andere normen en waarden dan je gewend bent. Binnen bepaalde grenzen moet je hier professioneel mee om gaan.