Zijn er ook minder leuke kanten?

Het werken in de kraamzorg is een prachtig vak. Toch is het belangrijk om je af te vragen of het werken in de kraamzorg op dit moment goed bij jou past als persoon en in je leven. Ook is het belangrijk om je van te voren te realiseren wat het werken in de kraamzorg voor veranderingen met zich meebrengt voor je gezinsleven. 

1. Soms loopt een kraamzorg anders

Het werken in de kraamzorg is een prachtig vak. Toch is het belangrijk je af te vragen of het werken in de kraamzorg op dit moment goed bij jou past, als persoon en in je leven. Het is goed om je van tevoren te realiseren wat voor veranderingen het werken in de kraamzorg met zich meebrengt voor je gezinsleven. Staat je gezin achter je beslissing om een opleiding te volgen? Als je nog kleine kinderen hebt is het belangrijk een hele flexibele oppas te regelen.

Soms maak je ook verdrietige situaties mee zoals rouw en verlies in het kraambed. Ook kun je te maken krijgen met

kindermishandeling, drugs, alcoholgebruik etc. Als je van tevoren al weet dat je moeite hebt om dit soort problemen los te laten, dan is het werken in de kraamzorg minder geschikt voor jou.

2. Je moet de zorg afstemmen op de wensen van het gezin

Dit betekent dat je vanaf de start in het gezin weet wat ze van je verwachten. Je past je hierop aan en kunt onderhandelen in wat mogelijk is binnen de uren dat je bij het kraamgezin bent. Je bent in staat je grenzen aan te geven en de zorg regelmatig te evalueren. Dit vraagt om communicatieve vaardigheden. Ben je een gesloten persoon, voel jij je onzeker en durf jij je eigen functioneren niet bespreekbaar te maken? Dan wordt het werken in de kraamzorg erg moeilijk.

3. Je wilt op tijd thuis zijn om je kinderen op te vangen als ze uit school komen

Als je zelf een gezin hebt met jonge kinderen, is het belangrijk dat je een flexibele oppas hebt waar je altijd een beroep op kunt doen. Ook je partner en kinderen moeten voor 100% achter je staan om te kunnen werken in de kraamzorg. Je weet nooit hoe het loopt. Misschien heb je afgesproken om 14:00 uur naar huis te gaan, maar soms kan de situatie bijvoorbeeld door ziekte veranderen dat het je pas lukt om 18:00 uur naar huis te gaan. Dan kun je niet toch naar huis om je kind van school op te halen. Realiseer je dan ook goed dat je thuis alles goed geregeld moet hebben, wil je in de kraamzorg werken in combinatie met een gezin.

4. Het is prachtig weer en je wilt vandaag een vakantiedag opnemen

Als je in een gezin zit, kun je niet zomaar een vakantiedag opnemen. KraamZus vindt het belangrijk dat er een 1 op 1 zorg wordt gegeven. Dit betekent geen wisselingen tijdens de kraamweek. Vakanties moeten ruim van tevoren worden aangevraagd en ingepland. In een rustige periode kun je in overleg met de planning en je leidinggevende altijd een vrije dag opnemen.

5. Ik wil altijd vakantie tijdens de schoolvakantie in de zomer

In de kraamzorg werk je in een groot team. Vakantie voor het volgende jaar moet je in december al doorgeven, maar dan is het nog niet zeker of het doorgaat. Je kunt pas een reis boeken als je toestemming en akkoord hebt gekregen van je leidinggevende. Vooral voor de zomervakantie zijn er veel vakantieaanvragen.

We proberen iedereen zijn doorgegeven vakantie te accorderen, maar ook de kraamzorg moet doorgaan. Het kan dus zijn dat je niet altijd de vakantiedagen krijgt die je hebt aangevraagd. In overleg is er veel mogelijk en flexibiliteit komt van twee kanten.

6. Contract mogelijkheden

In de kraamzorg is het lastig om fulltime te werken. Dit heeft te maken met het aantal kraamzorguren in één kraamweek. In 8 dagen wordt gemiddeld 40 – 44 uur gewerkt.

Parttime werken binnen de kraamzorg is goed mogelijk. Onze contracten variëren van gemiddeld 80- tot 120 uur per maand. Houd er wel rekening mee dat het gaat om gemiddelden. Het kan dus zo zijn dat je – ondanks een parttime contract- acht dagen aaneengesloten acht uur per dag werkt (wanneer er bijvoorbeeld complicaties zijn in het gezin). In 8 dagen tijd kan je dus 64 uur aan het werk zijn. Soms komt het ook voor dat er nog een verlenging van de zorg plaats vindt. Je werkt in overleg dan soms ook nog een 9e en 10e dag.

7. Je wilt alleen in je eigen woonplaats werken

Als je in de kraamzorg wilt werken, is het een voorwaarde dat je een rijbewijs hebt en beschikt over een auto. We proberen je natuurlijk in een gezin zo dicht mogelijk bij je woonplaats te zetten. Helaas lukt dit niet altijd. In die situaties kan het

voorkomen dat je 1,5 per dag (heen en terug) onderweg bent om bij een gezin te komen. Je kan ook ’s avonds of ’s nachts worden opgeroepen, weer of geen weer. Ben je bang om in het donker auto te rijden, in je eentje op pad te gaan of ben je nachtblind? Dan is het werken in de kraamzorg niet de juiste keuze voor jou.

8. Je wilt alleen overdag werken, op vaste dagen en tijdstippen

Als je in de kraamzorg wilt werken, wordt er veel flexibiliteit van je verwacht. Je werkt ook in de weekenden en kan ‘s avonds en ‘s nachts worden opgeroepen voor een bevalling. Dit valt (gelukkig) nog niet te plannen. Als kraamverzorgende is het altijd weer spannend of je voor een bevalling ingezet wordt of niet. Je weet nooit precies wanneer je aan het werk gaat.

9. Op wacht staan, hoort bij het werken in de kraamzorg

Op wacht staan betekent dat je ingezet kan worden voor een bevalling of een zorg. Het lukt niet altijd om je gelijk op je eerste wachtdag in te zetten. Voor sommige personen is dit lastig, omdat men niet om kan gaan met de onzekerheid wanneer je aan het werk gaat.

10. In een kraamgezin is het altijd rozengeur en maneschijn

Niets is minder waar. In de kraamzorg werk je in verschillende gezinnen. In het ene gezin hanteren ze hele andere normen en waarden dan je gewend bent. Binnen bepaalde grenzen moet je hier professioneel mee om gaan.

 

Geen opleidingen beschikbaar op dit moment.