Veelgestelde vragen

Frequently Asked Questions (FAQ), oftewel veelgestelde vragen, geven jou alvast inzicht in een aantal zaken. Zit het antwoord op jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

KraamZus

Wie is KraamZus?

KraamZus is in 2006 opgericht door Zus Berger, van origine kraamverzorgende. KraamZus wil jonge gezinnen een fijne start geven met één kraamverzorgende in de kraamtijd. Dit zorgt voor rust en vertrouwen in een spannende en hectische periode. Ook al assisteer je bij de bevalling – thuis of in het ziekenhuis – als kraamverzorgende ben je de gehele periode onderdeel van dit grote geluk.

Foto: Zus Berger

Ben ik in de wieg gelegd voor het werken in de kraamzorg?

Wil jij graag aan de slag als kraamverzorgende, maar weet jij niet zeker of het helemaal bij je past? Lees dan hier de 10 redenen waarom het werken in de kraamzorg een feestje is! Natuurlijk is het niet overal rozengeur en maneschijn. Daarom delen wij ook met jou de wat minder leuke kanten waar je rekening mee moet houden. 

Opleidingen

Wat houdt een BBL opleiding in?

Een BBL opleiding staat voor Beroeps Begeleidend Leren. Dit is eigenlijk een werken leren proces, waar je tijdens je opleiding veel ervaring opdoet in gezinnen. Dit combineer je met scholingsdagen. Vanuit KraamZus ontvang je een leerarbeidsovereenkomst conform de cao Kraamzorg.

Kom ik in aanmerking voor het volgen van de BBL opleiding?

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet je voldoen aan een aantal eisen. Dit zijn:

  • Minimumleeftijd van 21 jaar. Word je 21 jaar in het jaar van de opleiding, dan kun je ook solliciteren.   
  • Je bent vaardig met computers.   
  • In het bezit zijn van een auto en een geldig rijbewijs, dit is een harde eis. 
  • De bereidheid om in andere regio’s stage te lopen.  

Je hebt de volgende vooropleiding afgerond:  

  • diploma VMBO kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg diploma
  • een overgangsbewijs van HAVO jaar 3 naar jaar 4  

Met bovenstaande vooropleidingen kun je in 12-15 maanden de opleiding tot kraamverzorgende volgen.

  • MBO diploma niveau 2 of ziekenverzorgende. Met deze opleidingsachtergrond kun je in 7 maanden de opleiding afronden.     
  • verzorgende IG. Als je al een diploma verzorgende IG hebt, kun je de opleiding in 4 maanden afronden.

 

Is het mogelijk om bij KraamZus intern een opleiding te volgen?

Er zijn regelmatig opleidingsplaatsen beschikbaar binnen KraamZus. Deze opleidingen worden echter altijd in samenwerking met een andere partij gegeven. Houd de vacatures in de gaten voor opleidingsplaatsen.

 

Met welke externe partijen werk KraamZus samen voor de opleidingen?

KraamZus werkt in de volledige breedte van de organisatie samen met de Geboortezorg Academie (link geboortezorg). Daarnaast werken wij regionaal samen met verschillende MBO opleidingen in de zorg. Deze opleidingen organiseren de branche opleiding tot kraamverzorgende of de verkorte IG opleiding. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst krijg je te horen met welke opleider in jouw regio wordt samengewerkt.

Waar in Nederland worden de opleidingen gegeven?

Voor de meest actuele opleidingsplaatsen kun je een kijkje nemen bij de vacatures.

Kan ik de opleiding combineren met een ander baan?

Het is niet mogelijk om de opleiding te combineren met een andere baan.

Kan ik het werken in de kraamzorg en het volgen van de opleiding goed combineren met mijn gezin?

Natuurlijk is dit mogelijk, maar je gezin moet er wel volledig achter staan. Wil je weten wat er allemaal bij komt kijken? Lees dan: 

• 10 x waarom de kraamzorg zo leuk is

• 10 x twijfels? Check dan dit! 

Wie betaalt de kosten van de opleiding?

De kosten van de opleiding worden betaald door KraamZus. Het enige wat jij zelf moet aanschaffen zijn de boeken.

Hoe lang duurt de opleiding?

De duur van de opleiding is verschillend. Heb je al een opleiding in de zorg gedaan? Dan duurt de opleiding 4 maanden bij diploma verzorgende IG of 7 maanden bij diploma Helpende of Ziekenverzorgende. Ben je anders opgeleid, dan duurt de opleiding maximaal 15 maanden.

Zijn er vaste dagen waarop je in de gezinnen werkt tijdens de opleiding?

Als kraamverzorgende werk je niet op vaste dagen, dus ook niet wanneer je in opleiding bent. We kunnen veel plannen, maar bevallingen niet. Als je wordt ingezet in een gezin blijf je daar tijdens de gehele kraamperiode. In de meeste situaties is dit gemiddeld 6 tot 8 dagen.

Door wie word ik begeleid tijdens de opleiding?

Tijdens de gehele opleiding word je gecoacht door onze praktijkopleiders. In de gezinnen word je begeleid door een gediplomeerd kraamverzorgende. Vanuit de opleiding word je begeleid door je stagebegeleider.

Hoe wordt de opleiding afgesloten?

De opleiding wordt afgesloten met een erkend diploma. Met dit diploma kun jij je registeren bij het Kenniscentrum Kraamzorg.

Arbeidsvoorwaarden

Ontvang ik salaris tijdens het traject?

Tijdens het opleidingstraject krijg je als kraamzus in opleiding een leerarbeidsovereenkomst. De uren die je werkt in gezinnen krijg je uitbetaald conform de cao Kraamzorg. De inschaling is afhankelijk van je opleidingsachtergrond. Heb je een verzorgende IG diploma? Dan verdien je tijdens de opleiding €12,62 per uur. Heb je een Helpende diploma of een diploma ziekenverzorgende, dan verdien je de 1e maand €10,60 per uur en vanaf de 2e maand €11,15 per uur. Heb je een andere vooropleiding? Dan verdien je tijdens de opleiding €10,60 per uur.

Krijg ik de opleidingsuren ook vergoed?

De plenaire opleidingsuren krijg je vergoed. De e-learning die je thuis afrondt en de studie uren vallen onder eigen tijd.

Ontvang ik reiskostenvergoeding?

De reiskosten naar de gezinnen krijg je vergoed conform de cao Kraamzorg. Daarnaast worden de reiskosten die je maakt om naar de opleiding toe te gaan ook vergoed.

Wat moet ik zelf betalen?

De opleidingskosten worden voor je vergoed. Het enige wat jij zelf moet betalen zijn de boeken die je nodig hebt voor de opleiding.

Worden er afspraken voor de start van de opleiding vastgelegd?

Ja, in een leer arbeidsovereenkomst worden de gemaakte afspraken vastgelegd. Daarnaast wordt de praktijkovereenkomst (POK) ondertekend door het opleidingsinstituut, KraamZus en de leerling. 

Wat zijn de contractmogelijkheden als ik de opleiding heb afgerond?

Voordat je aan de opleiding begint, vindt er een gesprek plaats met jou over de verschillende contractmogelijkheden. Er is sprake van een baangarantie. KraamZus biedt jou een jaarcontract aan van minimaal 80 tot maximaal 120 uur per maand.